Гарбузова олія.
Аромат сонця.
У стародавніх лікарських порадниках гарбузову олію пропонують застосовувати при всіх хворобах, особливо дитячих. Звичайно, це не панацея, але сучасні лікарі теж вважають, що важко знайти захворювання, при якому гарбузова олія не була б корисною. Такі висновки базуються на дослідженнях її хімічного складу та багатьох роках практичного застосування.
Першим цілющі властивості цього продукту помітив Авіценна. Саме він почав активно призначати олію гарбуза хворим. Ліки швидко стали популярними, але це було дороге задоволення! У Середні віки в Європі вартість двохсотграмової пляшечки гарбузової олії дорівнювала вартості золотого персня. Така ціна виправдана: біохімічний склад олії унікально збалансований – серед її компонентів легкозасвоювані білки, мікро- і макроелементи, поліненасичені жири. Цього достатньо, щоб попередити більшість захворювань!
Першим цілющі властивості цього продукту помітив Авіценна. Саме він почав активно призначати олію гарбуза хворим. Ліки швидко стали популярними, але це було дороге задоволення! У Середні віки в Європі вартість двохсотграмової пляшечки гарбузової олії дорівнювала вартості золотого персня. Така ціна виправдана: біохімічний склад олії унікально збалансований – серед її компонентів легкозасвоювані білки, мікро- і макроелементи, поліненасичені жири. Цього достатньо, щоб попередити більшість захворювань!
Головна цінність гарбузової олії – в дивовижних цілющих властивостях, які зумовлені біохімічним складом. Найперше в олії з насіння гарбуза варто відзначити високий вміст вітаміну F. Це загальна назва ненасичених жирних кислот – лінолевої, ліноленової і арахідонової, які нормалізують рівень холестерину в крові, що вважається ефективною профілактикою атеросклерозу. Крім того, вітамін F перешкоджає утворенню тромбів і в цілому позитивно впливає на стан серцево-судинної системи.
Провітамін А (β-каротин), яким також багата олія насіння гарбуза, є антиоксидантом, який бере участь у синтезі білків і уповільнює процес старіння. Від провітаміну А залежить стан шкіри та волосся.
До складу олії входить вітамін Е (токоферол), який називають «жіночим» вітаміном, оскільки він може частково компенсувати побічні ефекти дефіциту естрогенів (жіночих гормонів). Крім того, вітамін Е покращує роботу серця і кровоносних судин, від нього залежить правильне функціонування жіночої та чоловічої статевих систем, репродуктивна функція.
Входять до складу гарбузової олії вітаміни групи В (В1, В2, B3, B4, B6, B9), що відповідають за роботу нервової та серцево-судинної систем, скелетної мускулатури та системи травлення.
Тіамін (В1) перетворює жири і вуглеводи в енергію, нормалізує діяльність травної, нервової і серцево-судинної систем.
Рибофлавін (В2) незамінний для нігтів, волосся та шкіри, корисний для зору, бере активну участь в обміні речовин.
Фолієва кислота (В9) сприяє правильній роботі органів кровотворення, запобігає розвитку анемії, сприяє утворенню нових клітин шкіри, зміцнює імунітет.
Рідкісний вітамін Т, який також є компонентом гарбузової олії, бере активну участь у згортанні крові й утворенні тромбоцитів, прискорює обмінні процеси організму, сприяє синтезу білка.
Крім вітамінів, олія насіння гарбуза багата мінералами і мікроелементами – цинком, магнієм, кальцієм, фосфором, залізом, селеном.
Провітамін А (β-каротин), яким також багата олія насіння гарбуза, є антиоксидантом, який бере участь у синтезі білків і уповільнює процес старіння. Від провітаміну А залежить стан шкіри та волосся.
До складу олії входить вітамін Е (токоферол), який називають «жіночим» вітаміном, оскільки він може частково компенсувати побічні ефекти дефіциту естрогенів (жіночих гормонів). Крім того, вітамін Е покращує роботу серця і кровоносних судин, від нього залежить правильне функціонування жіночої та чоловічої статевих систем, репродуктивна функція.
Входять до складу гарбузової олії вітаміни групи В (В1, В2, B3, B4, B6, B9), що відповідають за роботу нервової та серцево-судинної систем, скелетної мускулатури та системи травлення.
Тіамін (В1) перетворює жири і вуглеводи в енергію, нормалізує діяльність травної, нервової і серцево-судинної систем.
Рибофлавін (В2) незамінний для нігтів, волосся та шкіри, корисний для зору, бере активну участь в обміні речовин.
Фолієва кислота (В9) сприяє правильній роботі органів кровотворення, запобігає розвитку анемії, сприяє утворенню нових клітин шкіри, зміцнює імунітет.
Рідкісний вітамін Т, який також є компонентом гарбузової олії, бере активну участь у згортанні крові й утворенні тромбоцитів, прискорює обмінні процеси організму, сприяє синтезу білка.
Крім вітамінів, олія насіння гарбуза багата мінералами і мікроелементами – цинком, магнієм, кальцієм, фосфором, залізом, селеном.
Гарбузова олія зміцнює імунітет, підвищує стійкість до інфекційних та вірусних захворювань. Має антисептичні властивості, тож її застосовують для профілактики різних запалень. Олія насіння гарбуза захищає організм від впливу вільних радикалів і раннього старіння.
Завдяки провітаміну А, що входить до її складу, олія насіння гарбуза ефективна у лікуванні хвороб зору, у тому числі короткозорості. Вона незамінна для людей, які багато працюють за комп’ютером.
Гарбузова олія неймовірно корисна для системи травлення і шлунково-кишкового тракту. Її рекомендують приймати при гепатиті, цирозі, жировій дистрофії печінки, алкогольному гепатиті, алкогольному ураженні печінки.Олія насіння гарбуза корисна при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, діскензії жовчовивідних шляхів, її використовують для лікування гострого і хронічного гастриту, печії. Олія знижує рівень холестерину в крові, попереджає утворення каменів у жовчному міхурі, благотворно впливає на роботу нирок.
Людям з порушеннями ліпідного обміну, що збільшує ризик виникнення ожиріння, дерматиту, псоріазу, екземи та інших захворювань, теж рекомендують вживати олію гарбуза.
Гарбузова олія – чудові ліки для репродуктивної системи. Вона допомогає при лікуванні аденоми простати і простатиту, нормалізує сперматогенез, запобігає появі запальних процесів у чоловіків. Олія насіння гарбуза нормалізує гормональний баланс і оваріальний цикл у жінок, знімає болі при циститі. Крім того, завдяки вмісту фітостеролів, поліненасичених кислот, вітамінів Е, B6, провітаміну А і магнію гарбузову олію застосовують у лікуванні деяких гінекологічних захворювань – кольпіту, ерозії шийки матки, ендоцервіциту, хвороб грудей і яєчників. Регулярне вживання олії з насіння гарбуза знімає неприємні симптоми в період ПМС і менопаузи.
Офіційна медицина рекомендує гарбузову олію для зняття нервової напруги і поліпшення сну. Завдяки наявності у складі магнію і вітамінів групи В олія насіння гарбуза позитивно впливає на нервову систему.
Благотворно позначається дія гарбузової олії на шкірі. Вона допомагає при опіках, порізах та інших ушкодженнях, знімає запалення, загоює рани, сприяє регенеративним процесам. Гарбузова олія позитивно впливає на судини, покращує колір обличчя і живить шкіру.
У косметології гарбузова олія – незамінний компонент кремів і масок для проблемної та чутливої шкіри. Олія насіння гарбуза чудово зволожує і живить шкіру, підтримує оптимальний баланс вологи у шкірних покривах, тонізує, зберігає пружність, еластичність, здоров’я і молодість шкіри.
Гарбузова олія – делікатесний і поживний продукт, її можна використовувати в дієтичному харчуванні. Варто відзначити, що олію насіння гарбуза не слід піддавати термічній обробці, при нагріванні вона втрачає свої корисні властивості. Найкраще використовувати її як заправку для салатів або як складник холодних соусів.
Немає коментарів:
Дописати коментар